Gazetecilik

(Hakkında)

Erciyes Üniversitesi Süleyman Çetinsaya İletişim Fakültesi’nin ilk kurulan bölümlerinden biri olan Gazetecilik Bölümü, örgün öğretimde eğitim ve öğretim faaliyetine 2003-2004 yılında başlamıştır. İkinci öğretim programına ise 2004-2005 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmıştır.

Gazetecilik Bölümü’nün temel amacı, iletişim sektöründe çalışmak üzere teorik ve pratik açıdan tam donanımlı, etik ilkelere bağlı, sosyal sorumluluk sahibi, nitelikli bireyler yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda Gazetecilik Bölümü eğitim programında:

(1) Genel bir sosyal bilim formasyonu kazandırmaya yönelik dersler; (2) Temel habercilik dersleri ve (3) Gazetecilik alanına ilişkin teorik ve uygulamalı diğer dersler yer almaktadır.

İletişim sektörünün ve daha genel anlamda toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlamak amacıyla kitle iletişim alanındaki gelişmeleri yakından izleyerek eğitim müfredatını güncel tutan Gazetecilik Bölümü, öğrencilerinin teorik ve pratik bilgileri edinmelerini sağlamanın yanı sıra aynı zamanda bireylerin topluma karşı sorumluluklarını da hatırlatıcı bir eğitim perspektifine sahiptir. Bölüm bu perspektiften hareketle, mesleki bilgi ve deneyimin yanı sıra teknolojik yeterlilik, üretken, yenilikçi, çalışma disiplini ve eleştirel düşünce gibi niteliklere sahip olan bireyler yetiştirmek amacıyla kendini hem kadro hem de teknik altyapı bağlamında sürekli güncellenmektedir.

Gazetecilik Bölümü’nde öğrencilerin mesleki yeterliliklerini eğitim sürecinde güçlendirebilmek adına Gazete ERÜ, Tasarım Ofisi ve Fotoğrafçılık Atölyesi gibi uygulama birimleri kurulmuştur. Öğrenciler bu uygulama birimlerinde bir gazetenin yayınlanma sürecindeki tüm aşamaları tecrübe edebilmekte ve buralarda edindikleri pratik bilgiler sayesinde mezun olduktan sonra sektörde önemli başarı şansı edinmektedirler.

Kariyer Olanakları

Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan öğrencilerimiz; yazılı, görsel ve işitsel medya kuruluşlarında, ajanslarda, resmi kurumların basın ve halkla ilişkiler birimlerinde, yeni medya ortamlarının sağladığı iş alanlarında ve iletişim sektöründe yer alan birçok kurumda kariyerlerini inşa etme imkânına sahiptirler. Ayrıca öğrenciler yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.

Lisansüstü Eğitim
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora derecelerinin verildiği Gazetecilik Anabilim Dalı’nda, tezli yüksek lisans programı 2004 yılında, doktora programı 2007 yılında açılmıştır.
 

Gazetecilik Anabilim Dalı’nda medya, iletişim, toplum ilişkisi ve gazetecilik alanlarında tartışmalar yürütülmekte ve özgün akademik çalışmalar yapılmaktadır. Tamamlanan tezler ile tarihi/güncel konu ve sorunlara değinilerek literatüre de önemli katkılar sağlanmaktadır.

Anabilim Dalları

  • Genel Gazetecilik
  • Bilgisayar Teknikleri ve İletişim (BİLİŞİM)
  • Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği
  • Basın Yayın Tekniği