×
TR EN
Çift Anadal Programı

“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Birim İçi Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” gereğince, Üniversitemiz Örgün ve İkinci Öğretimde Çift Anadal Programlarına kabul edilecek öğrencilerde aranılacak koşullar, gerekli belgeler ve son başvuru tarihi aşağıda belirtilmiştir:

A- BAŞVURU ŞARTLARI

1- Çift Anadal Diploma Programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir.

2- Aynı anda birden fazla Çift Anadal Diploma Programına kayıt yaptırılamaz.

3- İkinci öğretim öğrencileri, normal öğretim programlarını, normal öğretim öğrencileri de ikinci öğretim programlarını Çift Anadal Diploma Programı olarak seçebilirler.

4- Öğrencinin Çift Anadal Diploma Programına başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar Anadal diploma programındaki tüm dersleri almış ve başarmış olması,

5- Anadal programındaki genel not ortalamasının 3.00 (üç)’ten az olmaması,

6- Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle ilk %20 içerisinde bulunması ya da anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki ÖSYM taban puanından az olmamak üzere puana sahip olması,

7- Disiplin cezası almamış olması gerekir.

B- İSTENEN BELGELER

1- Başvuru dilekçesi

2- Onaylı Not Çizelgesi,

3- Disiplin Cezası Almadığına İlişkin Belge (Transkriptte yazıyor ise gerekli değil),

4- Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralamasında ilk %20 içerisinde olduğunu belirten belge.

5- ÖSYS Sonuç Belgesi (%20 başarı belgesi olmayan öğrenciler için),

6- ÖSYS Yerleştirme Belgesi (%20 başarı belgesi olmayan öğrenciler için).

C- DİĞER ESASLAR

1- Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:
a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere ilgili birim tarafından belirlenerek üniversitemiz senatosunca karara bağlanır.
b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere ilgili birim tarafından belirlenerek üniversitemiz senatosunca karara bağlanır.
c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.”

2. Çift Anadal Programlarına kabul edilen öğrencilerin eşdeğerlikleri kabul edilen dersleri ile İkinci Anadal programında alacakları dersler ilgili yarıyıl başına kadar belirlenerek ilan edilir.

3. Bu esaslarda yer almayan konularda “Yüseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” gereğince uygulama yapılır.

D- BAŞVURU TARİHLERİ VE SONUÇLARIN İLANI

1. Başvurular ilgili Fakülte Dekanlığına yapılır. Eksik belge ve/veya süresi içerisinde yapılmayan başvurular kabul edilmez ve postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

2. Çift Anadal Programı başvuruları Güz ve Bahar dönemleri başlamadan 15 gün önce yapılır.

3. Fakülteler, başvuruları ilgili kurullarında değerlendirerek sonuçları eğitim-öğretim başlamadan önce web sayfalarında ilan ederler.

ÇİFT ANADAL PROGRAMI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKÇE BELİRLENEN DİĞER MADDELER

1. Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin anadal programındaki genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Anadal programındaki genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

2. İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

3. Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.

4. Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.

5. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

6. Çift anadal programından çıkarılan öğrencilerin ikinci anadal programında almış oldukları derslerin ne şekilde değerlendirileceği, senatomuz tarafından belirlenir. Öğrencinin anadal programında kabul edilmeyen ikinci anadal programında başarılı olduğu dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.