Değişim Programları

ERASMUS

ERASMUS, SOCRATES'in Yüksek Öğrenim ile ilgili programına verilen addır. ERASMUS programı ile Avrupa'daki yüksek öğrenim kurumları arasında daha verimli ve nitelikli bilgi akışının sağlanması, ortak Avrupa bilgisinin oluşturulması ve bu çerçevede kültürlerarası iletişimin kurulması hedeflenmektedir.

Öğrenci değişimi ERASMUS'un temel yapısını oluşturmaktadır. Bu hedefe koşut olarak, Avrupa içinde öğrenci hareketliliğini sağlamak amacı ile Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) uygulamasına geçilmiştir.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi uyum çalışmalarını başlamış bulunmaktadır. Fakültede yer alan bölümlerin ders programında bir düzenleme yapılmış, derslerin ulusal kredilerine denk düşen ECTS kredileri saptanmış, derslik içi ve derslik dışı tüm akademik ve pratik çalışmaları da kredilendirilmiştir. Her dönem için asgari 30 ECTS kredilik bir ders programı hazırlamıştır. Her bölümün ders programları ile Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki iletişim fakültelerinin ders programları arasında koşutluk sağlanmasına özen gösterilmiştir.

Öğrenim değişikliğinin faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilmektedir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade etmektedir.

Faaliyete katılacak öğrencilerin yükseköğretim kurumunda bir diploma programına kayıtlı öğrenciler olması gerekmektedir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere, bir tam akademik yıl için 60 AKTS; iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ve üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenmektedir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanmakta; başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilmektedir. Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği gerçekleştirememektedir. Ancak, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği başvurusu yapılabilmektedir.

Seçimler, öğrenim ve staj hareketliliği için ayrı ayrı yapılmaktadır. Her bir faaliyet için fakülte/bölüm bazında önceden belirlenen kontenjanlar için öğrenci seçimi gerçekleştirilmektedir. Üniversite ve bölümler arası ikili anlaşmalara belirli zaman aralıkları arasında yapıldığı ve yeni anlaşmalar imzalandığı için öğrenciler, anlaşmalı oldukları üniversitelere ilişkin en güncel bilgiye, yine başvuru süreçlerini takip edecekleri “erasmus.erciyes.edu.tr” sitesi üzerindeki anlaşmalar sekmesinden takip etmelidir. Yine, öğrenciler başvuru duyurusu, koşulları ve sürece ilişkin en güncel bilgiye aynı siteden ulaşabilmektedir.

Öğrenci Staj Hareketliliği faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda veya akademik çalışma alanıyla ilgili bir kurum veya kuruluşta staj yapmasını ifade etmektedir. Yükseköğretim kurumunda ders takibi staj olarak kabul edilmemektedir. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ile 12 ay arasında bir süreyi kapsamaktadır. Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrencisiyken) yapılmış olması gerekmektedir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamamaktadır. Mezuniyet sonrası staj süresi ile öğrencinin aynı kademede gerçekleştirdiği hareketlilik süresi toplamı 12 ayı geçmemelidir.

Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği için öğrencinin lisansta akademik not ortalamasının 2.20/4.00 lisansüstünde ise en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlardaki yabancı dil belgesi ya da Erciyes Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen yabancı dil sınavı sonucu belgesi başvurularda kabul edilmektedir. ERÜ Dış İlişkiler Ofis Başkanlığı sitesinde (erasmus.erciyes.edu.tr) paylaşılan nihai listeye göre hak kazanan öğrenciler, kendi fakültelerindeki bölüm temsilcilerinin danışmanlığında, Dış İlişkiler Ofisi’ndeki Erasmus temsilcisi ile görüşerek online olarak sisteme yükleyecekleri evrakları hazırlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin, öğrenim hareketliliklerinin gerçekleştirebilmeleri için gitmeden önce fakülte yönetim kurul kararı almaları gerekmektedir. Bunun için öğrenci, kabul belgesiyle birlikte, hangi bölümde öğrenci ise, o bölümdeki Mevlana/Farabi/Erasmus birim sorumlusu öğretim üyesine başvuruda bulunmalıdır. Öğrenciler, döndükten sonra ise, gittiği üniversiteden alıp geçtiği derslerin kendi fakültesinde sayılabilmesi için, fakülte İntibak Komisyonuna başvurmalıdır. Eğer öğrenci, staj hareketliliği gerçekleştirmişse, bunun için fakülte Staj Komisyonuna müracaat etmelidir.

Programa başvuru tarihlerini ve diğer bilgileri öğrenmek için ilgili web sitesi: https://erasmus.erciyes.edu.tr

FARABİ

Farabi Değişim Programı YÖK tarafından 2009 yılında başlatılmış ve prensip olarak aralarında "Farabi Değişim Protokolü" imzalamış üniversitelerin öğrenci değişimini mümkün kılan yurt içi değişim hareketliliğidir. Farabi Değişim Programı, Türkiye’deki üniversiteler arasında bir dönem (Sadece Güz Dönemi) ya da bir yıl (Güz+Bahar Dönemi) öğrenci hareketliliğine olanak sağlayan bir programıdır. Öğrencilerin başvuruda bulunabilmeleri için Ön Lisans ve Lisans öğrenciyse; ilk yılını tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00/4.00; Y.lisans ve doktora öğrencisiyse de ilk yarıyılını tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Öğrenci değişimi 2. sınıfta başlamaktadır. Kontenjanlar her sene üniversiteler tarafından bölüm bazında yeniden belirlenmektedir. Anlaşmada belirtilen tahmini sayılar olup kesin olmamaktadır. Karşı üniversiteden alınacak derslerin eşleşmesinde, isim, içerik ve kredi açısından tam bir uyum olmayabilmektedir. Bu durumda aynı olanlar öncelikli olarak seçilir, farklı derslerin eşleştirilmesinde fakülte Mevlana/Farabi/Erasmus birim sorumlusundan destek alınmaktadır. Ancak, alınacak derslerin toplam kredisi, sayılacak derslerin toplam kredisine eşit olmalıdır. Öğrencilerin, Farabi ile gitmeden önce fakülte yönetim kurul kararına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için öğrenci kabul evraklarıyla birlikte, Fakülte Mevlana/Farabi/ Erasmus Komisyonuna; döndükten sonra ise, derslerin muafiyeti için fakülte İntibak Komisyonuna başvurmalıdır.

Programa başvuru tarihlerini ve diğer bilgileri öğrenmek için ilgili web sitesi: https://farabi. erciyes.edu.tr

MEVLANA

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Mevlana Değişim Programı'nın hayata geçirilmesi ile birlikte üniversitemiz Mevlana Kurum Koordinatörlüğü kurulmuştur ve Mahmut Has Mediko Sosyal Merkezinde hizmet vermektedir.

Mevlana Kurum Koordinatörlüğü yurtdışındaki yüksek öğretim kurumları ile üniversitemiz arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlamak ve yürütülmesi esnasında iletişimin sağlanması, sürdürülmesi, değişim protokolü düzenlenmesi, Mevlana Değişim Programı başvurularıyla ilgili duyuruların öğrenci ve öğretim elemanlarına duyurulması, başvuru ve seçim süreçlerinin yürütülmesi; tüm bunları yaparken de üniversitemizin diğer birimleri ve Yüksek Öğretim Kurumu ile koordineli çalışılması konularında sorumlu ve yetkilidir.

Mevlana programına, ön lisans ve lisans öğrencilerinden başvuru tarihi itibariyle 2,50/4,00 not ortalamasına sahip olanlar ile; yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden başvuru tarihi itibariyle 3,00/4,00 not ortalamasına sahip olanlar başvuruda bulunabilmektedir. Lisans öğrencilerinin programa başvuru yapabilmesi için; kendi bölümünde en az 1. sınıfta olanlar başvurabilmektedir. Başvuru koşullarını karşılayan öğrenciler öncelikle mevlana.erciyes.edu.tr web adresinden bölümlerinin anlaşmalı olduğu üniversiteleri ve kontenjanları kontrol edecek ve yalnızca protokol yapılan yurt dışı üniversiteler için başvuru yapabileceklerdir. Değişim sürecini tamamlayan öğrencinin, Türkiye’ye dönmeden önce öğrenim gördüğü kurumdan Katılım Belgesi ve transkript alması gerekmektedir. Öğrenci, Mevlana programına gitmeden önce kabul belgesiyle birlikte, fakülte Mevlana/Farabi/Erasmus Komisyonu’na başvurmalıdır.

Programa başvuru tarihlerini ve diğer bilgileri öğrenmek için ilgili web sitesi: https://mevlana. erciyes.edu.tr/ Mevlana-Degisim-Programi/Ortak-Kurumlar?csrt=9813148276713147695

Erasmus/Farabi/Mevlana Koordinatörlüğü

  • Doç. Dr. Çilem Tuğba KOÇ, Fakülte Koordinatörü, e-mail: takdag@erciyes.edu.tr
  • Öğr. Gör. Dr. Faruk SADIÇ, Gazetecilik Bölümü Birim Temsilcisi, e-mail: faruksadic@erciyes.edu.tr
  • Arş. Gör. Sacide ŞAHİN, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Birim Temsilcisi, e-mail: sacidesahin@erciyes.edu.tr
  • Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOÇOĞLU, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Birim Temsilcisi, e-mail: mkocoglu@erciyes.edu.tr


Dış İlişkiler Başkanlığı Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğü Web Sitesi