Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Araştırma Dekanlığı Proje Destek Ofisi’nden Öğr. Gör. Dr. Bayram Karakullukçu konuşmacı olarak katıldı.
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, TÜBİTAK 2209 programı çerçevesinde öğrencilere proje yazımı, başvuru süreci ve sağlanan destekler hakkında detaylı bilgiler verildi. Araştırma Dekanlığı Proje Destek Ofisi’nden Öğr. Gör. Dr. Bayram Karakullukçu, “Bir fikirle başlamak yeterli, önemli olan onu projeye dönüştürebilmek” mesajını verdi. Sunumuna projeciliğin temel felsefesini anlatarak başlayan Karakullukçu, bir projenin belirli bir zaman dilimi ve bütçe kapsamında, tanımlanmış hedeflere ulaşmayı amaçlayan planlı faaliyetler bütünü olduğunu ifade etti. Proje üretme sürecinde ilk adımın yalnızca bir fikir olduğunu vurgulayan Karakullukçu, “Fikriniz varsa bu, başlamak için yeterlidir. Önemli olan, bu fikri somutlaştırmak ve belirli bir çerçeveye oturtabilmektir. Geniş fikirleri daraltarak uygulanabilir hale getirmeliyiz.” dedi. Öğr. Gör. Dr. Bayram Karakullukçu proje sürecinin, fikirlerin sınırlarını kaldırmakla başladığını belirtti.
TÜBİTAK 2209: Öğrenciler için fırsatlar sunuyor
TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B programlarının öğrencilere önemli avantajlar sunduğuna dikkat çeken Karakullukçu, bu projelerin öğrencilere yalnızca maddi kaynak sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda akademik çevrelere daha yakın durmalarına ve güçlü bir sosyal-ağ (network) oluşturmalarına da imkân verdiğini ifade etti. Dr. Bayram Karakullukçu öğrencilerin projeler aracılığıyla akademisyenlerle doğrudan temas kurduğunu ve bu sürecin sosyal çevrelerinde bir prestij unsuru haline geldiğini vurguladı.
Projeye katılım ve süreç bilgisi
Toplantının başında öğrencilerin projelere yönelik ilgisini ölçmek amacıyla sorular yönelten Karakullukçu, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde şehir içi ve şehir dışı harcamalar için hibe sağlandığını, başvuru yapacakların lisans veya ön lisans öğrencisi olması gerektiğini ifade etti. Açık öğretim öğrencilerinin bu programdan yararlanamadığını hatırlatan Karakullukçu, projelerde en fazla beş öğrencinin bir ekip oluşturabileceğini belirtti. Dr. Bayram Karakullukçu başvuruların Kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini, sonuçların ise Nisan ayında açıklanmasının beklendiğini söyledi. Tüm öğrencileri proje sürecine dâhil olmaya davet eden Karakullukçu, bu ilk toplantının ardından daha kapsamlı ve uygulamalı bir bilgilendirme etkinliğinin yapılacağını da sözlerine ekledi.